U bent hier: Nieuws & referenties » Waarom je écht geen duizenden Facebook fans wilt

Wat houdt me bezig

Waarom je écht geen duizenden Facebook fans wilt

Echt waar, geloof me. 7 februari 2017

Neen je wilt liever géén duizenden Facebook fans. Echt waar.

Helaas is dat meestal niet genoeg, en verwachten klanten en opdrachtgevers dat ik met goede argumenten kom. Hier komt ie dus:

Ik weet, het staat goed: "40.355 vind-ik-leuks", opvallend aan de rechterkant van je Facebook pagina. En dat is niet eens zo moeilijk te halen...

"We organiseren een paar 'Like, Share & Wins', geven een paar mooie prijzen weg, en boosten die posts naar zo veel mogelijk mensen. In gans het land.
En hop, met honderden tegelijk stromen de nieuwe fans binnen."

Of nòg erger: we kopen een paar duizend fans (ik draai me alvast even om in mijn toekomstig graf)

Het is dus helemaal geen uitdaging om aan 40.355 fans te geraken, en daar heb je ook helemaal geen Community Manager voor nodig. Maar daarna...


Fans versus bereik
 

Waar draait het nu eigenlijk wel om? Bereik! Je wilt immers zo veel mogelijk potentiële klanten of kopers bereiken. Op hun startpagina komen, ze jouw posts laten leuk vinden, hen erop laten reageren. Of beter nog, je post delen met hun vrienden (viraliteit: de 'Holy Grail' voor de Community Managers).

En hier wringt het schoentje. In Facebook zit een algoritme, dat bepaalt wie jouw posts te zien krijgt. "Dus dat zijn niet al die 40.355 fans?" Was het maar waar!

Het kan dus heel goed zijn dat je:

1) 40.355 fans hebt
2) een steengoeie post plaatst
3) daar een schamele 500 views op krijgt

Elke beheerder van een Facebook pagina heeft wel al gemerkt dat je dus af en toe wat budget moet spenderen om gezien te worden. Adverteren dus. En wanneer je 40.355 fans hebt, dan moet je al héél wat meer uitgeven om die allemaal te bereiken, dan wanneer je 4.035 fans hebt. Logisch toch? En dan spendeer je enkele honderden euro's om mensen te bereiken die jou niet eens zo leuk vinden, maar die ooit wel eens een mooi prijsje wilden winnen. Je kon die centen dus evengoed bij het vuilnis zetten.


Bereik zorgt voor conversie
 

En laat ons eerlijk zijn: wat verwacht je van je Facebook pagina?

Retorische vraag hoor... Ik weet het antwoord al: Conversie. Je wilt dat fans op een gegeven moment ook kopers worden. Right?

Je hebt dus beter 4.035 fans, die jouw zaak of product ook écht leuk vinden. De kans op verkoop (conversie) is groter en je moet misschien maar €10 uitgeven om hen ook daadwerkelijk te bereiken.

quality facebook


Kwaliteit boven kwantiteit. Ook op Facebook dus.


Less is more. En dat is nu net de uitdaging van de Community Manager. Fans hebben mag niet het doel op zich zijn. Elke zichzelf serieus nemende professional zal samen met jou doelstellingen, doelpubliek en strategie bepalen. Staar je dus niet langer blind op dat ene cijfer aan de rechterkant, en ga voor een professionele en gerichte aanpak.

 

Hulp nodig? 

 

terug naar overzicht